Thursday, January 26, 2012

Sinar2@Bukit Saujana, Glomac Sungai Buloh

GLOMAC just recently launch SINAR 2@Bukit saujana, sungai buloh. There are 2 types, both are 22x75 terrace house, one with build-up of 2134sqft and the other one with build-up of 2300sqft( 2.5 storey).
Price starting from RM 450,000.00. Show house expected to be completed by this february. Below are pictures is the 22x75 with 2134sqft build-up, 2 storey terrace house.







87 comments:

  1. nak pinjam photo boleh.. saya beli sinar2 double storey..tp xde pic plak.. sbb diorg slalu promo 2 1/2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem, bagi saya your email address

      Delete
    2. saya pon ader beli gak...baru lepas loan..huhu..

      Delete
    3. azriyah_ahmad@yahoo.com .. Thanks ya

      Delete
    4. Apa pendapat korang dengan show house 2.5 tingkat tu..?
      Floor Layout ruang tamu dia dan bilik atas adalah sama dengan floor layout rumah 2 tingkat. Macam agak cramp skitkan.., mungkin effect of interior design.

      Delete
  2. saye beli 2 tingkat..x mampu la beli 2.5 tingkat..hehe..lagipon 2.5 tingkat banyak sangat tangga..rasa seksa je haritu naik..huhu..nak kater cramp sangat tu xde la..biasela..design rumah masakini kita xde option banyak..kalo ader yg better design, of coz prize melambung tinggi..for me..rm 420k for 2 storey agak mahal..tapi ape bole buat..that the best location yg saye pilih..dekat ngan rumah parent..tempat keje..access ke hiway kl n shah alam klang pon dekat...lagipon kalo x beli sekarang..nnti beberapa bulan lagi naik lagi mahal.. ok, kalo tengok dari layout, laout 2.5 & 2 storey totally same, cume buangkan level gf 2.5 storey tu je..bagi saye..ruang itu..kire boleh la...agak lapang, coz gf will play as open concept, accept ader bilik kecik opposite dapur tu. Ruang atas plak ader 3 bilik..sebelom acces ke bilik ader living area, cume living area tu agak sempit sikit coz diorang buat void area kt situ , so orang atas bole panggil orang bawah tanpa perlu jerit kuat2, so otomatik, design rumah tu nampak seperti hidup di sebabbkan ruang void tu, of coz la kene sacrificekan sikit ruang living atas. bilik master bedrom bagi saye agak ok la n then planning pintu masuk master bedroom di posisi tengah so, menjadikan ruang depan pintu bilik air master bedroom bole buat walk in cabinet..walopon ruang sempit sikit. 2 bilik lain tu..kire ok la...so far saye puas hati sikit la dengan design rumah 2 storey ni...tapi hopefully colour scheme facade untuk 2 storey ni x macam showhouse nye, x beberapa lawa sangat

    ReplyDelete
  3. Betul tu, 2.5 tingkat banyak sangat tangga, agak menyusahkan especially untuk org2 tua kita, so far you all buat loan dengan bank mane? Saya ngan Affin Bank.

    Correct me if I'm wrong, rumah yang tengah buat belakang show house 2.5 tingkat tulaa rumah kitakan...? Kalau betul, dan structure dah pun naik, naper bank tak mintak bayaran lagi ek? Risau plak saya, tapi saya tak tanyala Glomac atau bank pun lagi... nanti diaorg teringatla pulak... HUHU...


    Anyway, you all plan nak sewa ker nak duduk? For me, so far , untuk dudukla.., tapi taktaulakan.., keja kat shah alam, kalau kene pindah ker.. we never know...

    Bagi saya, Area saujana utama tu agak terpencil skit dan cramp skit dengan kepadatan penduduk, tetapi kita takkan dapat rumah size macam tu dengan harga yang sedemikian. Size macam tu, kalau kat shah Alam easily RM 600K and above, bersyukur & redha jelah ek... , kalau duk pikir nak beli rumah yang terbaik memang sampai ke tua laa tak beli rumah, duduk rumah parents jelah senang... huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..Memang banyak sangat tangga...Tapi ader 1 rumah kt shah alam at section 9 " puncak Tropika " ( atas bukit belakang ibu pejabat polis kontinjen )rumah type semi-D develop by PKNS.. 2.5 tingkat gak, tapi naik tangga x penat..pasal buat tangga u-shape menjadikan tangga x cerun sangat . Rumah agak besar la...tapi harga pon.. rm 1 mil ke atas...haha.. ini link nye http://www.pknsproperty.com/PuncakTropika/index.html

      saya buat loan dengan - Public bank

      Rumah yang betul2 belakang 2.5 ( show house ) still Rumah 2.5 tingkat..tapi ader side lain ( if refer key plan model yg en anwar pos dalam gambar di atas, yg belakang show house & side sebelah kanan sume 2.5 tingkat, & sebelah kiri sume 2 tingkat.) saya punye lot Phase 5A4 Blok J..salesman tu cakap bulan 11 baru start buat. nanti bile bank nak buat claim, die akan pos surat..tunggu jerk..hehe...rumah sinar 2 tu dah mcm area atas bukit ..tapi xde la tinggi mane bukit die n x merbahayakan...saye pilih lot yg hadapan tiada rumah maknenyer tanah depan tu kosong & terus turun bukit ke arah area rumah2 banglo.

      Saye plan nk duduk jer...

      Ha ah,saujana terpencil sikit,tapi penduduk ramai, tapi kire ok la, warga asing x ramai..tapi x tau la future mcm mane plak kan..coz tempat tu jauh sket dari pusat bandar. abang saye ader dok kt saujana area pristana, rumah parent plak kt kg kubu gajah..sebelah tu jerk..memang target nk beli rumah tu sebab dekat ngan rumah parent..maklumla..tanggungjawab anak lelaki kene jaga parent sampai bila2..
      saye keje area damansara..lebih kurang 50 min ke tempat keje kalo jalan banyak kete.uhuh...

      tapi ok la area saujana...access nk ke kelang - KL - Shah Alam - higway plus, sume dekat., kire senang la..

      Delete
  4. Kalo perasan, sebelom masuk ke saujana utama, ader projek glomac tengah jalan gak, " aman puteri "

    22' x 75' double storey ( sie lebey kurang same dengan sinar 2 2 storey )intermediate harga Bukak RM 531K

    20' x 70 ' double storey intermediate harga Bukak RM 350K..tapi kecik gile...
    develop by PPC glomac

    area ni mahal pasal freehold...tapi area tu asal kelapa sawit..so tanah x subur sangat la nanti...hehe sebelah area tu la area rumah parent saye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam semua, saya pun beli rumah 2 tingkat Sinar 2 nie..pemaju pun dah submit progress bil (15%) kepada bank..yang 2 tingkat nie memang takde show unit kan? Cuma aritu masa launch 2.5 tingkat, di sebelah kiri show unit tu ada nampak rumah 2 tingkat sedang di bina tapi bila tengok fizikal appearence, tak nampak lak rumah tu mcm model rumah 2 tingkat di pejabat jualan glomac..ada yang dah pergi tengok perkembangan projek?

      Delete
    2. Tu rumah banglo semi-d, belom launching lagi..xtau la plak kalo dah launcing..

      Delete
  5. Salam. Saya baru jer pegi 2 minggu lepas. Progress rumah baru naik setingkat, nanti kalu naik setingkat lagi.. diaorg submitla lagi progress bil.. HUHU...,

    rumah sebiji yang naik sebelah show unit tu adalah rumah 2 tingkat berkembar baru.(lupa nak amik gambar plak)

    Zailan buat loan dengan bank mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya buat loan dengan RHB Islamic (BLR -2.45%), kira yang termurah daripada semua bank lain yang saya tanya ketika itu tapi sekarang rasanya bank lain pun dah tawarkan kadar yang sama atau lagi rendah..berdasarkan jadual kemajuan projek, fasa seterusnya adalah 2(c), dinding semua akan naik beserta dengan tingkap dan pintu..time nie baru leh tengok bentuk rumah sebenar..mungkin pertengahan bulan depan dah boleh tengok...first time beli rumah, tu yang rasa tak sabar nak pergi tengok..ramai yang membeli di Sinar 2 nie, bekerja di luar Sungai Buloh ke?

      Delete
  6. hi..saya pon baru last two weeks sign s&p utk sinar2 yg 2tingkat...emmm, dpt last unit, umah org reject loan...booking without tgk show house...tp nasib baik puas ati dgn show house tu...takut xdpt tu yg booking terus tu...tak pikir panjang pon, main sambar aje...anyway, saya dok dkt pristana je, so smlm ade la gi tgk tapak projek...umah saya fasa 5A4 blok G....no umah rahsia...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eda, setakat nie, macam mana perkembangan projek? Rasanya dinding dan tingkap dah naik..kalau ada gambar, boleh lah dikongsi di sini..nak juga tengok gambaran rumah yang kita dah beli (harap exactly mcm model house di office Glomac).

      Delete
  7. Yup, harap2 nyer begitulah, first time beli rumah, very anxious.

    ReplyDelete
  8. haritu ader tanyer salesman...phasa 5...bulan 11 baru start naik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fasa 5 memang dah naik berdasarkan progress bil yang dihantar kepada pihak bank..setakat nie, yang dah completed dalam jadual pelaksanaan projek adalah fasa 2b iaitu tapak rumah dan tiang dah naik..seterusnya adalah 2c iaitu dinding dan tingkap rumah...

      Delete
  9. OOOO...aa...bole nk tanyer..dalam jangka masa rumah x siap..boleh x if kite buat pembayaran hutang prinsipal rumah?..i means if saya ader segedebuk duit..nk dumb segedebuk untuk bayar hutang prinsipal rumah.. bukan hutang interest bank boleh kah??

    ReplyDelete
  10. tu la..saya bebaru da dapat surat claim from developor..die claim dalam 10% @ 15%..x ingt..it means maknenyer dah kene bayar la kan?...tapi haritu tanye public bank..diorang soh tunggu surat soh baya baru baya...agak2 nye kalo kene baya 15% tu berape eh?...cemane nk kire??

    ReplyDelete
  11. Senang jer...mengikut pemahaman saya berhutang dgn affin bank:

    1. Kita tak boleh bayar principal sewaktu rumah tengah dibina.
    2. Jika rumah dah siap, based on loan agreement, kita tak boleh settlekan loan 100% dalam masa 3 tahun,nanti kena penalti. kalau nak bayar principal jugak, tak boleh melebihi 50% of loan amount dalam masa 3 tahun.Pastu, kalau nak settle semua, settlela mengikut kemampuan masing2.

    3. Cara kira interest yang perlu dibayar sewaktu progressive disbursement.

    Contoh :

    1st loan disburse, RM 60,000.00 katakan pada 10 Oct 2012.

    Jumlah interest perlu dibayar pada bulan OCT ialah:
    Rm 60,000.00 x 4.2%(interest) / 365hari dalam setahun x
    jumlah balance hari pada bulan tersebut
    = 60000*4.2%/365*20 = RM 138.08

    Bulan Seterusnya :
    RM 60,000.00 x 4.2% /365 x 30 = RM 207,12.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg 60k tu anwar based on ape ehh?

      Delete
  12. Oooo..mcm tu...mmm maknenye nanti kene bayo la rm 200 tu dalam beberapa bulan nnti until diorang claim lagi untuk bende lain yg da siap plak la eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. rm 60k based on ape developer punya progress, depends, kalau dia mintak kat bank 100k, 100k la bank kena disburst, pastu kita kena bayarla pulak interest nyer... huhu, bagi case saya , first 60k ialah MRTA, legal fees & 40k utk developer progress.

      Delete
  13. Agak2 nya..berape la rumah sinar2 2tibgkat ni eh sekarang ni??

    ReplyDelete
  14. Taktaula nak kata, confirm nyer above 500K.

    ReplyDelete
  15. Naper? Sudaa ade plan mau jual ker ? huhu

    ReplyDelete
  16. eh xde la...huhu...situ kot the best place untuk saya..sume nye dekat bagi saya if saya stay situ..huhu

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum semua...agaknya kita berjiran la nnti ye...insyaAllah.
    Saya pun pembeli rumah di sinar 2...agaknya tak lama lg kita dah boleh buat group FB sinar 2 kot! baru best..utk kesepakatan kita bersama...salam aidil adha

    ReplyDelete
  18. Setuju dengan cadangan tersebut..daripada carian Internet, Saujana Utama pun dah adalah laman web untuk hebahan maklumat dan perkongsian idea/pandangan antara penduduk SU..Mungkin dengan adanya group FB nie, boleh lah dibincangkan permasalahan mengenai Sinar 2 atau apa sahaja yang ingin dikongsi..senang juga untuk ajak housewarming party..hahaha..

    Semalam balik dari Perlis, ingat nak singgah Sungai Buloh tengok perkembangan projek dah sampai mana tapi jalan jem menghala ke Terowong Menora so sampai rumah pun dah lewat malam. Kalau sesiapa yang berkelapangan, bolehlah upload gambar kat sini..

    ReplyDelete
  19. OK, saya akan create group tersebut 'Komuniti Sinar2@Saujana Utama..bagi sesiapa yang nak join, boleh email saya maklumat akaun FB untuk saya add dalam group..zailano@hotmail.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya punya email, anwar_147@yahoo.com

      Delete
    2. azraffi_266@yahoo.com

      Delete
    3. Azraffi, guna email nie untuk akaun FB ke? Sebab search dalam FB, takde...

      Delete
    4. yup...aik?? xde ke...pelik.. x pon try je taip mohd azraffi

      Delete
    5. saya pun nak join.. rais_auni@yahoo.com.. saya booked mase launch regal 3... huhu penantian yang sangat lama

      Delete
  20. tlg add saya. dhiyafarisnorwani@yahoo.com . Saya pun ade beli rumah Sinar 2 saujana utama ni. 2.5 storey.

    ReplyDelete
  21. salam semua. Sila add saya juga rudolphkzane@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Salam perkenalan kepada yang baru mengikut blog ini, untuk makluman, saya dah create group 'Komuniti Sinar2@Saujana Utama', anda semua boleh search dalam FB dan join group..diharap kita berkongsi maklumat mengenai Sinar 2 dan apa jua perkara yang ingin dibincangkan di dalam group..di persilakan..hehehe.

    ReplyDelete
  23. terbaik la...nk join.

    ReplyDelete
  24. Join jgn x join...:-)..ada beberapa gambar perkembangan projek Sinar 2 dan show house rumah Semi D yang baru dilancarkan Glomac...

    ReplyDelete
  25. Salam, sy x jumpa la group tu dlm fb. boleh add sy e_ved1@yahoo.com. tq.

    ReplyDelete
  26. Salam, saya try search emel nie dalam mana2 akaun FB, tapi no result found..atau kalau ada nama yg digunakan dalam akaun FB?

    ReplyDelete
  27. Sorry, memang takde..yang ada Azrai MJsc Besut..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm pelik. ok sy dah send friend request to Zailan. boleh add me from there.

      Delete
  28. Sorry, x dapat any friend request yang terbaru..nama ape? Akaun FB? Azrai MJ gak ke? Kalau Azrai MJ, memang x de dalam friend request..

    ReplyDelete
  29. Xjumpe pon FB sinar2...tlg add saya...eda hidayah mohamed jaafar...

    ReplyDelete
  30. salam, saya ingat awak kena add encik zailan dulu la utk masuk dalam group tu. Sbb ni sub-group dalam fb dia dan bukan fb page khas. Rasanya kut.

    ReplyDelete
  31. Ok dah add eda melalui friend request...

    ReplyDelete
  32. saya pun penat search tapi tak jumpa2.
    Add me up please?

    nazihah0101@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. tuan, tlg add saya sekali...roezamir rozman.tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telah add melalui friend request...

      Delete
    2. Salam, adda saya...telah lulus loan rmh 2 1/2....muhammadi98@yahoo.com dan fb muhammad hassan..tq.

      Delete
  34. tlg add di farridzin@yahoo.com

    ReplyDelete
  35. as salam semua,
    seronok tau ada group FB untuk sinar2.

    saya pun ambik rumah kat sana jugak.
    first time beli rumah, banyak perlu belajar dari anda semua.

    setakat ni,tahap mana progresnya ek?
    lepas sign s&p, baru sekali je melawat tapak.
    tu pun sampai kat show unit tu je.
    ada masa nanti nak pegi jalan2 kat saujana la..

    add saya; mkmy08@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum semua...

    Best dpt jumpa group komuniti bakal2 jiran nnti..
    Saya ada jugak request join group fb komuniti sianr2..

    email saya: pisonn@yahoo.com
    fb name : pisonn abidin

    ReplyDelete
  37. Tlg add sy dlm group fb sinar2.e mail-anaazliana@yahoo.com.fb-azliana musa.tq

    ReplyDelete
  38. Salam semua, untuk makluman, untuk join group Komuniti Sinar2@Saujana Utama, cuma search group tersebut dalam FB dan klik join..insya Allah, saya akan approved..tak silap saya, pisonn abidin telah pun saya approved..terima kasih atas minat anda semua terhadap group ini..banyak juga isu2 menarik yang dibincangkan termasuk gambar2 terkini perkembangan projek sinar 2 untuk tatapan anda semua..

    ReplyDelete
  39. salam, kindly approve request saya untuk join komuniti sinar2 at facebook... loan sy br approve untuk lot A1 46, so nk kenal la bakal jiran dan komuniti sinar2... thx..

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum semua. Sy bakal penghuni 2storey Sinar 2.. InshaAllah. Boleh add sy dlm group fb? Nak juga tahu update & tukar2 pendapat. Terima kasih keon_coverdale@yahoo.com (Khairul Asrar)

    ReplyDelete
  41. Salam, nak tanya dekat area situ nanti ada surau ke? atau pun padang permainan utk anak2?? sebab saya x dapat full layout plan mase beli haritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mengikut area tu, memang telah disediakan tapak surau.

      Delete
    2. slm..nk tnya,,ada lgi ke rumah kosong kt sinar 2 ni?klo dh penuh smua,,bole x bgi cdgn utk cri rumh...sya nk cri rumah
      teres setingkat klo boleh
      kwsn bnyk pokok
      xnk atas bukit sbb parentz x leh drive
      klo dkt ngan stesen bus/taxi lgi ok
      budget:rm500k
      ada sesiapa bole bgi cdgn..klo ada gmbr lgi bgus

      Delete
  42. dengo katenye nk buat I-city2 kt situ..hahaha habis laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. okla tu.. bermakna kawasan ade prospectla...

      Delete
  43. salam, harap dapat approve request saya untuk fb komuniti sinar 2.. Fb Name : Syed Abdullah

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum. Saya dah hantar request utk join group FB Sinar2. Profile name, Izwan Ismail. In case takde tu, harap admin sudi2 la add saya izwan2107@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamu'alaikum..sy pun ade bli 2storey house sinar 2.n dh request to join group kt fb.hope dpt approve.teringin sgt nk tau latest updates of the project.tq..

      Delete
  45. selamat sama2 meredah jem seawal jam 6.30pagi utk keluar dari saujana utama :-)

    -penduduk SU sejak 2004

    ReplyDelete
  46. Saya beli 2 storey phase 5A4 no A5. Boleh join sekali...

    ReplyDelete
  47. Saya pun nk join. Add saya haza_82uk@yahoo.com bakal penghuni sinar 2. Blok ç

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum semua. Sy bakal penghuni 2storey Sinar 2.. InshaAllah. Boleh add sy dlm group fb? Nak juga tahu update & tukar2 pendapat. Terima kasih....mizie3545@yahoo.com(mizie ismail)

    ReplyDelete
  49. Salam sejahtera tadi saya baru tengok projek kat sinar 2 . Kerja merata jalan sedang dibuat. Minta tolong add saya juga ye suhaizad.ibrahim@ge.com. saya di blok i

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Izad,
      Sini pun hang tangkap jugak aah....he he -sookor GE

      Delete
  50. Assalam mohon add saya. Saya pun akan menetap disana. Mas73h@streamyx.com. terima kasih

    ReplyDelete
  51. Assalam mohon add saya juga membeli disitu. Mas73h@streamyx.com. terima kasih

    ReplyDelete
  52. Assalam..

    Sy pun ada beli, phase 1. Nampak umah dah siap. Xsabar nak pindah masuk.
    Tolong add sy juga dlm komuniti sinar2 ye. miss_juju@yahoo.com

    tq neighbour.

    ReplyDelete
  53. Salam neighbour to be....saya beli yg 2.5 tkt..last month g tgk dah siap tp rumah2 yg kt entrance byk blm siap..bila agaknya dpt kunci

    ReplyDelete
  54. Salam semua.. ade yg dh amik kunci ke? Sy next week br nk p amik kunci..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah pergi amik kunci ke
      ok ke rumah

      Delete
  55. cepatnya dapat kunci..saya pertengahan mac baru ada date yg available hu hu

    ReplyDelete
  56. Jom pakat pindah

    ReplyDelete
  57. Dah blh start renovation...rasanya by June dah ramai yg masuk

    ReplyDelete
  58. En Anwar tlg add saya dlm fb komuniti sinar2. Fb name saya kayrahman..yr future neighbour

    ReplyDelete
  59. salam owners...sy nak tanya pendapat setuju atau tidak jika Brainybunch dibuka dikawasan tuan puan sekalian? jika bersetuju, kepada owner bungalow yg ingin menawarkan bungalow anda untuk disewakan kepada pihak brainybunch, sila hubungi saya melalui kosong satu 2- 2 sembilan 0 508 tujuh secepat mungkin dateline adalah sehingga 5/10/2015

    ReplyDelete
  60. salam owners...sy nak tanya pendapat setuju atau tidak jika Brainybunch dibuka dikawasan tuan puan sekalian? jika bersetuju, kepada owner bungalow yg ingin menawarkan bungalow anda untuk disewakan kepada pihak brainybunch, sila hubungi saya melalui kosong satu 2- 2 sembilan 0 508 tujuh secepat mungkin dateline adalah sehingga 5/10/2015

    ReplyDelete